Proszę o sprawdzenie zadania gdyż nie wychodzi mi tak jak powinno,
dana jest macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1\\4&2&-1\\-2&-1&1\end{bmatrix}}\)
należy znaleźć macierz odwrotną.
Według moich obliczeń wyznacznik wynosi 1, a macierz jednostkowa wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&2\\0&5&-1\\1&-1&2\end{bmatrix}}\)
Skoro wyznacznik wynosi 1 to macierz transponowana macierzy jednostkowej jest szukaną macierzą odwrotną.
Proszę o sprawdzenie.
Macierz odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 372
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 25 razy
Macierz odwrotna
Nie macierz transponowana, a macierz dopełnień algebraicznych macierzy transponowanej. To jest zasadnicz różnica.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 20:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Macierz odwrotna
najlepszym sposobem na wyznaczanie macierzy odwrotnej jest dopisanie sobie do tej macierzy którą chcesz odwrócić macierzy jednostkowej i potem tak przekształcasz obie macierze aby tą pierwszą doprowadzić do postaci jednostkowej zaś ta po prawej będzie to twoja szukana macierz odwrotna
Macierz odwrotna
Zastosowałem się do porad. Najpierw transponowałem macierz a dopiero potem z tego wyznaczyłem macierz dopełnień wciąż jedna kolumna się nie zgadza.
Oto macierz odwrotna którą otrzymałem:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&1\\-2&1&-1\\0&-5&2\end{bmatrix}}\)
Oto macierz odwrotna którą otrzymałem:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&1\\-2&1&-1\\0&-5&2\end{bmatrix}}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6910
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Macierz odwrotna
Godie, musisz transponować macierz
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0 \\ 0&1&1\\1&-1&2 \end{bmatrix}}\)
ale czy nie lepiej jest odwrócić macierz w sposób który podał(a) 6mari9,
(eliminacja Gaussa-Jordana)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&0 \\ 0&1&1\\1&-1&2 \end{bmatrix}}\)
ale czy nie lepiej jest odwrócić macierz w sposób który podał(a) 6mari9,
(eliminacja Gaussa-Jordana)
Macierz odwrotna
Czyli najpierw transponuje czy najpierw znajduje macierz dopełnień i to ona ma być transponowana?