Wartości wyznacznika macierzy rzeczywistej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Sprayt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 paź 2010, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pb

Wartości wyznacznika macierzy rzeczywistej

Post autor: Sprayt »

Witam

Jakie są możliwe wartości wyznacznika macierzy rzeczywistej A stopnia n, jeżeli:
a)\(\displaystyle{ A^{2} = 8A ^{-1}}\)
b)\(\displaystyle{ A^{3} - A = 0}\)
c)\(\displaystyle{ A^{T} = 4A^{-1}}\)

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
borodziejciesla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 paź 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Wartości wyznacznika macierzy rzeczywistej

Post autor: borodziejciesla »

To będzie chyba tak:
a) \(\displaystyle{ A^{2}=8A^{-1}/*A}\)
\(\displaystyle{ A^{3}=8I}\) więc \(\displaystyle{ A=2I}\), a z tego wynika, że \(\displaystyle{ det(A)=2^{n}}\), gdzie n to rozmiar macierzy.
b)\(\displaystyle{ A^{3}=A/*A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A^{2}=I}\), czyli \(\displaystyle{ det(A)=1}\)
c)Tego jestem nie do końca pewien, ale przeliczyłem to sobie na macierzy 2X2 i wyszło mi że \(\displaystyle{ det(AA^{T}=(det(A))^{2})}\), czyli wychodziło by z tego, że \(\displaystyle{ AA^{T}=4I}\), więc \(\displaystyle{ det(A)=2^{n}}\)
ODPOWIEDZ