Oblicz iloczyn par macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bigben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wch
Podziękował: 1 raz

Oblicz iloczyn par macierzy.

Post autor: bigben »

A= \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}i&1+2i\\-3&2-3i\end{array}\right|}\)

B= \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}-1&-i\\5+i&4-3i\end{array}\right|}\)

Witam, mam problem z ta macierzą, macierze bez niewiadomych, obliczam dobrze. Tutaj jak jest (1+2i)(5+i) mnożę każdy wyraz i wychodza mi jakieś inne sumy niż w odpowiedziach. Proszę o wyjaśnienie.

Oczywiście należy korzystać z def. o iloczynie macierzy?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Oblicz iloczyn par macierzy.

Post autor: kropka+ »

To są pewnie liczby zespolone a ty je mnożysz jak rzeczywiste z niewiadomą i.
bigben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wch
Podziękował: 1 raz

Oblicz iloczyn par macierzy.

Post autor: bigben »

No rzeczywiście Teraz jest wszystko w porządku, dziękuję.
ODPOWIEDZ