zależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
katrina3009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 21 lip 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta

zależność wektorów

Post autor: katrina3009 »

dane są 3 wektory \(\displaystyle{ x _{1}= (2,1,1) x_{2}=(1,-1,3) x _{3}=(3,3,a)}\). Dla jakiej wartości parametru a wektory sa liniowo zależne i niezalezne?
wyszło mi ze niezależne sa dla a = 23 ale jak sprawdzić czy sa liniowo zalezne?

prosze o pomoc w rozwiązaniu z góry dzięki
ODPOWIEDZ