Nie rozwijając wyznaczników wykaż, że przy dowolnych wartościach liczbowych \(\displaystyle{ a,c,b,m,p,r,s,t}\) zachodzą równości:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}a-b&m-n&r-s\\b-c&n-p&s-t\\c-a&p-m&t-r\end{array}\right| =0}\)
i
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}a&b+c&m\\b&c+a&m\\c&a+b&m\end{array}\right| =0}\)
Wykazać, że wyznaczniki są równe zero.
Wykazać, że wyznaczniki są równe zero.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2010, o 20:09 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Poprawa nazwy tematu.
Powód: Poprawa wiadomości. Poprawa nazwy tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykazać, że wyznaczniki są równe zero.
W pierwszej macierzy zauważ, że suma dwóch pierwszych wierszy jest równa minus trzeciemu.
W drugiej macierzy suma dwóch pierwszych kolumn jest równa trzeciej przemnożonej przez \(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{m}}\) (o ile \(\displaystyle{ m \neq 0}\)).
Oznacza to, że wiersze (kolumny) nie są liniowo niezależne, więc wyznaczniki są równe zero.
Q.
W drugiej macierzy suma dwóch pierwszych kolumn jest równa trzeciej przemnożonej przez \(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{m}}\) (o ile \(\displaystyle{ m \neq 0}\)).
Oznacza to, że wiersze (kolumny) nie są liniowo niezależne, więc wyznaczniki są równe zero.
Q.