Mam takie równanie, potrzebuję je obliczyć metodą Cramera.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1 &1& 1 &-1\\-1 &-5 &-1& -3\\ 2& 1& 2 &-2\\0& 1 &1& -1\end{array}\right]}\)
Będę wdzięczny za pomoc.
Rozwiąz układ równań metodą Cramera.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiąz układ równań metodą Cramera.
Zaraz, ale przecież tu nie ma układu równań - to co napisałeś to macierz, a nie układ równań (ani tym bardziej równanie).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 17:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: internet
Rozwiąz układ równań metodą Cramera.
Tak napisałem już macierz, przedstawiająca układ równań w postaci:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z-t=p\\(p-q)x- (p+q)y-z-3t=-3p\\2x+y+2z-2t=p+q\\y+z-t=-q\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z-t=p\\(p-q)x- (p+q)y-z-3t=-3p\\2x+y+2z-2t=p+q\\y+z-t=-q\end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiąz układ równań metodą Cramera.
Podany układ równań nie ma (bezpośredniego) związku z podaną poprzednio macierzą. Ten układ w formie macierzowej to:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}
1 &1& 1 &-1\\
p-q &-p-q &-1& -3\\
2& 1& 2 &-2\\
0& 1 &1& -1\end{array}\right]\cdot
\left[\begin{array}{c}
x\\
y\\
z\\
t\end{array}\right]=
\left[\begin{array}{c}
p\\
-3p\\
p+q\\
-q\end{array}\right]}\)
Q.
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cccc}
1 &1& 1 &-1\\
p-q &-p-q &-1& -3\\
2& 1& 2 &-2\\
0& 1 &1& -1\end{array}\right]\cdot
\left[\begin{array}{c}
x\\
y\\
z\\
t\end{array}\right]=
\left[\begin{array}{c}
p\\
-3p\\
p+q\\
-q\end{array}\right]}\)
Q.