\(\displaystyle{ A ^{2}-4A+5I}\)
gdy A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&2\\-2&1\end{array}\right]}\)
Nie wiem jak sie za to zabrać ....
Robię to tak
1) podnoszę pierwsze A czyli wszystkie elementy macierzy do potęgi 2
2) następnie wymnażam drugie A przez 4
3) natomiast 5I sam nie wiem?:(
w ogóle to nie wiem czy dobrze to robię więc prosze o pomoc
Dziekuję
Oblicz macierz
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Oblicz macierz
1) tutaj robisz błąd, tak nie można! Policz w ten sposób:
\(\displaystyle{ A^2=A \cdot A=\left[\begin{array}{ccc}-1&2\\-2&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&2\\-2&1\end{array}\right]}\)
2) wymnażasz każdy element macierzy przez 4, OK
3) \(\displaystyle{ I}\) oznacza macierz jednostkową, której elementy na głównej przekątnej są równe 1, a wszystkie pozostałe są zerowe
\(\displaystyle{ A^2=A \cdot A=\left[\begin{array}{ccc}-1&2\\-2&1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}-1&2\\-2&1\end{array}\right]}\)
2) wymnażasz każdy element macierzy przez 4, OK
3) \(\displaystyle{ I}\) oznacza macierz jednostkową, której elementy na głównej przekątnej są równe 1, a wszystkie pozostałe są zerowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy