zad. z treścią macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ilonka7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 17 maja 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: waw
Podziękował: 7 razy

zad. z treścią macierze

Post autor: ilonka7 »

hej
Bardzo was proszę o pomoc w zadaniu:

Pewien zakład pracujący na dwie zmiany ma trzy maszyny do szycia, na których wykonywane są cztery różne rodzaje czapek. Macierz \(\displaystyle{ A=[a_{ij}]_{3x4}}\) obrazuje wielkość i strukturę produkcji zakładu w ciągu pierwszej zmiany, a macierz \(\displaystyle{ B=[b_{ij}]{3x4}}\) – w ciągu drugiej zmiany. Oznaczenia:
\(\displaystyle{ a_{ij}}\) – liczba czapek j-tego rodzaju uszytych w ciągu pierwszej zmiany na i-tej maszynie,
\(\displaystyle{ b_{ij}}\) – liczba czapek j-tego rodzaju uszytych w ciągu drugiej zmiany na i-tej maszynie


\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&2&4&2 \\ 5&4&1&1 \\ 3&2&1&0\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ B =\begin{bmatrix} 2&1&3&2 \\ 3&0&5&2 \\ 1&1&5&1\end{bmatrix}}\)

Określić wielkość i strukturę dobowej produkcji zakładu (macierz C).





Dla otrzymanych danych określić wielkość i strukturę tygodniowej produkcji zakładu, jeśli wiadomo że zakład produkuje czapki tylko od poniedziałku do piątku (macierz D).
borodziejciesla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 paź 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

zad. z treścią macierze

Post autor: borodziejciesla »

No chyba chodzi tu w przypadku macierzy C o sumę A i B, no bo np.: \(\displaystyle{ a _{1,1}}\) pokazuje ile pokazuje ile czapek pierwszego rodzaju zrobiła pani przy maszynie 1 na zmianie rano, natomiast \(\displaystyle{ b_{1,1}}\) pokazuje tą samą wielkość dla pani na popołudniowej zmianie. Czyli W ciągu doby zrobiono tyle ile razem pierwsza i druga pani \(\displaystyle{ c_{1,1}=a_{1,1}+b_{1,1}}\).
Natomiast macierz D to tyle ile zrobiono w ciągu 5 dni roboczych, czyli \(\displaystyle{ D=5C}\)
ODPOWIEDZ