Układ równań z 3 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 16:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Układ równań z 3 niewiadomymi
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=18 \\ z-y+z=6 \\ z+y-z=2 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Układ równań z 3 niewiadomymi
Należy policzyć wyznacznik (wynosi 4) a następnie korzystamy z wzorów Cramera i wyznaczamy x,y,z.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Układ równań z 3 niewiadomymi
natusss933, w takim zapisie jest to układ trójkątny i
najlepszym pomysłem jest podstawianie
Gdybyśmy mieli układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=18 \\ x-y+z=6 \\ x+y-z=2 \end{cases}}\)
to wystarczyłoby odjąć od drugiego i trzeciego równania pierwsze równanie
i otrzymalibyśmy układ trójkątny który łatwo jest rozwiązać metodą podstawiania
najlepszym pomysłem jest podstawianie
Gdybyśmy mieli układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=18 \\ x-y+z=6 \\ x+y-z=2 \end{cases}}\)
to wystarczyłoby odjąć od drugiego i trzeciego równania pierwsze równanie
i otrzymalibyśmy układ trójkątny który łatwo jest rozwiązać metodą podstawiania