Rozwiązać układ równań \(\displaystyle{ A(x)=b}\), gdzie:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cccc}1&2&2&-1\\1&3&2&1\\1&1&2&-3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ b=\left[\begin{array}{c}1\\2\\-1\end{array}\right]}\)
układ równan
-
- Użytkownik
- Posty: 251
- Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 17 razy
układ równan
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&2&-1\\1&3&2&1\\1&1&2&-3\end{array}\right]*\left[\begin{array}{cccc}a\\b\\c\\d\end{array}\right]=\left[\begin{array}{c}1\\2\\-1\end{array}\right]}\)
Teraz tworzysz układ równań : \(\displaystyle{ \begin{cases} a+2b+2c-d=1 \\ a+3b+2c+d=2\\a+b+2c-3d=-1 \end{cases}}\). Nie wiem tylko czy tak ma wyglądać macierz niewiadomych, ale wydaje mi się, że tak. Pozostaje ci rozwiązać układ równań przyjmując któreś rozwiązanie za parametr
Teraz tworzysz układ równań : \(\displaystyle{ \begin{cases} a+2b+2c-d=1 \\ a+3b+2c+d=2\\a+b+2c-3d=-1 \end{cases}}\). Nie wiem tylko czy tak ma wyglądać macierz niewiadomych, ale wydaje mi się, że tak. Pozostaje ci rozwiązać układ równań przyjmując któreś rozwiązanie za parametr