1. Czy istnieje macierz \(\displaystyle{ X}\) spełniająca równanie: \(\displaystyle{ A\cdot X\cdot B= C}\)?
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 1&1\\2&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} 3&0\\2&2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ C= \begin{bmatrix} 2&-1\\2&1\end{bmatrix}}\)
2. Rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x&2\\5&0\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix} 3&y\\4&5\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 15&9\\15&-5\end{bmatrix}}\)
Prosiłbym o wytłumaczenie tego krok po kroku bo nie potrafię tego zrobić. W drugim próbowałem ale wychodzi tylko \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ y=-1}\) i po sprawdzeniu się nie zgadza.
Macierze z niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Pomógł: 1 raz
Macierze z niewiadomymi
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 11:55 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów[latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Pomógł: 1 raz
Macierze z niewiadomymi
co do pierwszego to chyba nie ma takiego X bo wyznacznik wychodzi 0 czyli nie pomnoze potem tego lewostronnie przez macierz odwrotna. czy o to chodzi ? W drugim robie tak: wykonuje standardowe mnozenie tych macierzy i wychodzi mi uklad rownan, gdzie pierwsza linijka to 3x + 8 = 15, druga linijka x*y + 10 = 9 i trzecia 5y = 5. Z ostatniego mozna wyliczyc ze y = 1 a drugiego ze x =-1. Jak podstawimy ten x pod 3x + 8 = 15 to jest nierownosc i w rezultacie kicha.
Czy dobrze robie ?
Czy dobrze robie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 372
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 25 razy
Macierze z niewiadomymi
Co do pierwszego takiego X nie ma po wyznacznik lewej strony jest zerowy, a prawej rózny od zera. Gdyby wyznaczniki obu stron były równe zero, to można by znaleźć takiego X (o ile A, B i C nam na to "pozwolą").
w drugim wychodzi mi dokładnie to co tobie
w drugim wychodzi mi dokładnie to co tobie
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Pomógł: 1 raz
Macierze z niewiadomymi
ok dzieki za wsparcie. Jeszcze jedna kwestia: Jak mam potrojne mnozenie z niewiadoma X np. A*X*B=C. To najpierw mnoze lewostronnie przez macierz odwrotna i wtedy wyjdzie mi X*B= \(\displaystyle{ A^{-1}}\) *C.
Potem mnoze prawa strone rownania i na koncu wszystko prawostronnie przez \(\displaystyle{ B^{-1}}\) ?
Potem mnoze prawa strone rownania i na koncu wszystko prawostronnie przez \(\displaystyle{ B^{-1}}\) ?