Układ trzech równań z czterema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
Układ trzech równań z czterema niewiadomymi
Mam taki układ równań i nie bardzo wiem jak go ugryźć:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x - y +2z -t = 1 \\ 5x + y - 2z + t = 5 \\ x + y - 2z + t = 1 \end{cases}}\)
Coś mi dzwoni o metodzie Gaussa czy wzorach Cramera, ale nie wiem w ogóle jak tu policzyć wyznacznik. Jakieś rady, żeby mnie naprowadzić?
\(\displaystyle{ \begin{cases} x - y +2z -t = 1 \\ 5x + y - 2z + t = 5 \\ x + y - 2z + t = 1 \end{cases}}\)
Coś mi dzwoni o metodzie Gaussa czy wzorach Cramera, ale nie wiem w ogóle jak tu policzyć wyznacznik. Jakieś rady, żeby mnie naprowadzić?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Układ trzech równań z czterema niewiadomymi
Raczej eliminacja gaussa lub zwykla metoda podstawiania, rozwiazanie bedzie lecialo co w tym stylu:
213032.htm
213032.htm
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Układ trzech równań z czterema niewiadomymi
Dodaj do siebie stronami dwa pierwsze równania, to od razu wyliczysz x. Potem masz juź trzy równania z trzema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
Układ trzech równań z czterema niewiadomymi
No jeśli tak zrobię to otrzymam:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 1 \\ y - 2z + t = 0 \end{cases}}\)
i co z tym dalej? O_O
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = 1 \\ y - 2z + t = 0 \end{cases}}\)
i co z tym dalej? O_O
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 3 razy
Układ trzech równań z czterema niewiadomymi
Czyli to jest rozwiązanie? :/ Dziwne... Spróbuje jeszcze eliminacją Gaussa to zrobić...
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Układ trzech równań z czterema niewiadomymi
the hell, wzorami Cramera też da radę tylko dwie niewiadome musisz przenieść do
kolumny wyrazów wolnych i traktować jako swobodne parametry
kolumny wyrazów wolnych i traktować jako swobodne parametry