Witam, mam problem z tym podstawowym zadaniem,otóz nie mam pojęcia jak mam się za to zabrac... Prosze o pomoc.
Rozwiązać równanie macierzowe:
\(\displaystyle{ 3*(\begin{bmatrix} 1&0\\-3&3\end{bmatrix}-X)=\begin{bmatrix} 4&3\\0&6\end{bmatrix}+X}\)
Z góry dzieki za pomoc ; )
Rozwiązać równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozwiązać równanie macierzowe
Tak jak zwykle ronanie, tylko z mnozeniem macierzy, ktorego tu nie ma, jest roznica, bo nie jest przemienne.
\(\displaystyle{ 3A-3X=B+X\\
3A-B=2X\\
X=(3A-B)/2}\)
\(\displaystyle{ 3A-3X=B+X\\
3A-B=2X\\
X=(3A-B)/2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
Rozwiązać równanie macierzowe
OK dzieki wielkie ;D Nie wiedizalem wlasnie czy mozna to w takim sposob rozwiazywac btw. tam sie wkradl maly blad , powinno byc = 4X, ale wiadomo o co chodzi