Spradzić czy układ wektorów jest bazą w przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ C^3}\) nad ciałem \(\displaystyle{ C}\).
układ wektorów:
\(\displaystyle{ v_1=[i,0,1] ,v_2=[1,i,0] ,v_3=[0,1,1]}\)
Teraz jezeli ktoś mógłby krok po korku podac jakie twierdzenia sa potrzbne by to rozwiązać i jeszcze jakoś łopatologicznie co to znaczy \(\displaystyle{ C^3}\) nad ciałem \(\displaystyle{ C}\)
Do tego te 2 zadania jak mozna tez prosiłbym o wytłumaczenie.
1. Rozwiazac układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+3y+z+2w=1\\x-y+8z-w=2\end{cases}}\)
2.Macierza odwzorowania
\(\displaystyle{ f: R^3 \rightarrow R^2}\)
w bazach kanonicznych jest
\(\displaystyle{ M \left[\begin{array}{ccc}1&2&0\\2&0&3\end{array}\right]}\)
W \(\displaystyle{ R^2}\) wybieramy baze:
\(\displaystyle{ b_1[0,1] ,b_2[1,1]}\)
W \(\displaystyle{ R^3}\) wybieramy baze:
\(\displaystyle{ c_1[2,0,1] ,c_2[1,3,2] ,c_3[4,0,3]}\)
Znaleźć macierz f w nowych bazach.
Sprawdzić czy układ wektorów jest bazą+Macierz odwzorowania.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 09:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Sprawdzić czy układ wektorów jest bazą+Macierz odwzorowania.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 14:01 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach[latex] ... [/latex]
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Sprawdzić czy układ wektorów jest bazą+Macierz odwzorowania.
Przestrzeń \(\displaystyle{ C^3}\) nad ciałem \(\displaystyle{ C}\) to przestrzeń wektorów długości trzy, których elementy są liczbami zespolonymi (stąd \(\displaystyle{ C^3}\)), i które można mnożyć przez skalary, które są z \(\displaystyle{ C}\) (stąd nad \(\displaystyle{ C}\)).
Żeby ten układ wektorów był bazą \(\displaystyle{ C^3}\), muszą to być wektory liniowo niezależne. Najprostszy sposób sprawdzenia tego czy są, to zbudowanie z nich macierzy i zbadanie czy ma niezerowy wyznacznik (wtedy będzie to baza).
Zadanie pierwsze rozwiązuje się metodą eliminacji Gaussa - wyjdzie rozwiązanie zależne od dwóch parametrów.
Zadanie drugie wymagałoby nieco więcej pisania, sprowadza się ono w zasadzie do przemnożenia stosownych macierzy.
Q.
Żeby ten układ wektorów był bazą \(\displaystyle{ C^3}\), muszą to być wektory liniowo niezależne. Najprostszy sposób sprawdzenia tego czy są, to zbudowanie z nich macierzy i zbadanie czy ma niezerowy wyznacznik (wtedy będzie to baza).
Zadanie pierwsze rozwiązuje się metodą eliminacji Gaussa - wyjdzie rozwiązanie zależne od dwóch parametrów.
Zadanie drugie wymagałoby nieco więcej pisania, sprowadza się ono w zasadzie do przemnożenia stosownych macierzy.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 cze 2010, o 09:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Sprawdzić czy układ wektorów jest bazą+Macierz odwzorowania.
Czyli potega przy R oznacza ilość wsp. wektora? Z ktorych obliczam jego norme czyli dlugość?
U mnie \(\displaystyle{ i}\) jest wiec liczba zespoloną:
Więc:
\(\displaystyle{ \forall \alpha , \beta , \gamma \in C}\) zachodzi:\(\displaystyle{ \alpha * v_1, \beta * v_2, \gamma* v_3}\)
Jednak czemu równają sie \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) ?
U mnie \(\displaystyle{ i}\) jest wiec liczba zespoloną:
Więc:
\(\displaystyle{ \forall \alpha , \beta , \gamma \in C}\) zachodzi:\(\displaystyle{ \alpha * v_1, \beta * v_2, \gamma* v_3}\)
Jednak czemu równają sie \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) ?
Czyli zadania tego typu zawsze Gaussem?Zadanie pierwsze rozwiązuje się metodą eliminacji Gaussa - wyjdzie rozwiązanie zależne od dwóch parametrów.
jakie to są te stosowne macierze?Zadanie drugie wymagałoby nieco więcej pisania, sprowadza się ono w zasadzie do przemnożenia stosownych macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Sprawdzić czy układ wektorów jest bazą+Macierz odwzorowania.
O co próbujesz zapytać na początku - nie umiem się domyślić.
Zadania takie jak pierwsze, czyli w przypadku gdy równań jest mniej niż niewiadomych, istotnie rozwiązujemy zawsze metodą eliminacji Gaussa (lub jej modyfikacjami).
Odnośnie zadania drugiego - zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ M_B ^A(\phi ) =P_B^D \cdot M_D^C (\phi ) P_C^A}\)
gdzie \(\displaystyle{ P_C^A}\) to macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ C}\), a \(\displaystyle{ M_B ^A(\phi )}\) to macierz przekształcenia \(\displaystyle{ \phi}\) w bazach od \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ B}\).
U nas \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) to bazy standardowe \(\displaystyle{ \mathcal{E}}\), więc ten wzór przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ M_B ^A(\phi ) =P_B^{\mathcal{E}} \cdot M_{\mathcal{E}}^{\mathcal{E}} (\phi ) P_{\mathcal{E}}^A}\)
Macierz przekształcenia \(\displaystyle{ M_{\mathcal{E}}^{\mathcal{E}}}\) jest podana w treści zadania. Pozostaje znaleźć macierze przejścia. Tutaj zaś warto skorzystać z dwóch faktów:
a) \(\displaystyle{ P_{\mathcal{E}}^A}\) to macierz, której kolumnami są wektory bazy \(\displaystyle{ A}\)
b) \(\displaystyle{ P_A^{\mathcal{E}}=\left( P_{\mathcal{E}}^A\right)^{-1}}\)
Q.
Zadania takie jak pierwsze, czyli w przypadku gdy równań jest mniej niż niewiadomych, istotnie rozwiązujemy zawsze metodą eliminacji Gaussa (lub jej modyfikacjami).
Odnośnie zadania drugiego - zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ M_B ^A(\phi ) =P_B^D \cdot M_D^C (\phi ) P_C^A}\)
gdzie \(\displaystyle{ P_C^A}\) to macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ C}\), a \(\displaystyle{ M_B ^A(\phi )}\) to macierz przekształcenia \(\displaystyle{ \phi}\) w bazach od \(\displaystyle{ A}\) do \(\displaystyle{ B}\).
U nas \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\) to bazy standardowe \(\displaystyle{ \mathcal{E}}\), więc ten wzór przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ M_B ^A(\phi ) =P_B^{\mathcal{E}} \cdot M_{\mathcal{E}}^{\mathcal{E}} (\phi ) P_{\mathcal{E}}^A}\)
Macierz przekształcenia \(\displaystyle{ M_{\mathcal{E}}^{\mathcal{E}}}\) jest podana w treści zadania. Pozostaje znaleźć macierze przejścia. Tutaj zaś warto skorzystać z dwóch faktów:
a) \(\displaystyle{ P_{\mathcal{E}}^A}\) to macierz, której kolumnami są wektory bazy \(\displaystyle{ A}\)
b) \(\displaystyle{ P_A^{\mathcal{E}}=\left( P_{\mathcal{E}}^A\right)^{-1}}\)
Q.