Mam pewną wątpliwość. Otóż:
Kiedy mam równanie macierzowe \(\displaystyle{ Ax=B}\) to mnożę to równanie lewostronnie przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\) , prawda?
Natomiast jeżeli mam \(\displaystyle{ xA=B}\) to wówczas mnożę przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\) prawostronnie? Bo w sumie jak lewostronnie mnożę, to nie za bardzo chce mi wyjść.
Będę wdzięczna za rozwikłanie tej niezwykle trudnej zagadki
równanie macierzowe
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
równanie macierzowe
Ale \(\displaystyle{ x}\) to liczba czy macierz? Jeżeli macierz to ok.
Oczywiście zakładając, że \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą kwadratową (no i odwracalną).
Jeżeli \(\displaystyle{ x}\) to liczba to zastanów się jaką głupotę napisałaś
Pozdrawiam.
Oczywiście zakładając, że \(\displaystyle{ A}\) jest macierzą kwadratową (no i odwracalną).
Jeżeli \(\displaystyle{ x}\) to liczba to zastanów się jaką głupotę napisałaś
Pozdrawiam.
równanie macierzowe
A i B to macierze, X też ma być macierzą. Czyli prawostronnie? Bo dopiero to poznaję i nawał materiału jest duży, potrzebuję choćby paru podstawowych rzeczy i poradzę sobie. No dobra, czyli jak to będzie wyglądać?
\(\displaystyle{ XA=B / A ^{-1}}\) (prawostronnie?)
\(\displaystyle{ X A A ^{-1}=BA ^{-1}}\) , gdzie \(\displaystyle{ AA ^{-1}=J}\) (czyli macierz jednostkowa) a także \(\displaystyle{ XJ=X}\), tak?
\(\displaystyle{ XA=B / A ^{-1}}\) (prawostronnie?)
\(\displaystyle{ X A A ^{-1}=BA ^{-1}}\) , gdzie \(\displaystyle{ AA ^{-1}=J}\) (czyli macierz jednostkowa) a także \(\displaystyle{ XJ=X}\), tak?