Co to znaczy ,że przekształcenie jest niesosbliwe?Jak majac Ker i Im danego przekształcenia liniowego określić czy jest ona osobliwe czy nie?
Proszę o odpowiedź na tym przykładzie:
\(\displaystyle{ \phi : R^3 R^3 \phi (x,y,z) = (2x-y,-2x+2y+z,y+z)}\)
Obliczyłam że \(\displaystyle{ Ker \phi = lin(-0,5;-1;1)}\) a \(\displaystyle{ Im \phi =lin((2,-2,0),(-1,2,1),(0,1,1))}\)
Prosze o pomoc
Przekształcenie nieosobliwe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kozienaszyce