Tak wiem jest to bardzo proste ale ten przypadek cos mi nie wychodzi odpowiedz ma wyjsc z parametrem a mi wychodzi układ sprzeczny w sumie za kazdym razem cos innego...
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cccc}
1 & 1 & 1 & 4\\
1 & 0 & 1 & 5 \\
2 & 5 & 2 & 5\end{array}\right)}\)
metoda eliminacji Gaussa
metoda eliminacji Gaussa
Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, o 11:52 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zły dział.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zły dział.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
metoda eliminacji Gaussa
pyzol, będzie parametr ponieważ jedno równanie trzeba będzie skreślić
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=4 \\ x_{1}+x_{3}=5\\2x_{1}+5x_{2}+2x_{3}=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=4 \\ -x_{2}=1\\3x_{2}=-3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=4 \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}=4-x_{3} \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}-1=4-x_{3} \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=5-x_{3} \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x= \begin{bmatrix} 5-t \\ -1\\t \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=4 \\ x_{1}+x_{3}=5\\2x_{1}+5x_{2}+2x_{3}=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=4 \\ -x_{2}=1\\3x_{2}=-3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}+x_{3}=4 \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}+x_{2}=4-x_{3} \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}-1=4-x_{3} \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_{1}=5-x_{3} \\ x_{2}=-1\\x_{3}=x_{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x= \begin{bmatrix} 5-t \\ -1\\t \end{bmatrix}}\)