Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pzń
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
Wyznacz wyznacznik macierzy piątego stopnia, macierz ma dowolne elementy, przy warunku, że żaden z elementów nie jest zerem ani jedynką.
Proszę jakąś dobrą duszyczkę, o rozwiązanie z wytłumaczeniem.
Proszę jakąś dobrą duszyczkę, o rozwiązanie z wytłumaczeniem.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2010, o 20:10 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyłącz capslocka przy tworzeniu nazwy tematu..
Powód: Wyłącz capslocka przy tworzeniu nazwy tematu..
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
Jeśli możesz wybrać sobie macierz dowolnie, to wybierz taką, której wszystkie elementy są dwójkami - wtedy łatwo pokazać, że wyznacznik jest równy zero.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pzń
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
Można na przykład skorzystać z faktu, że jeśli macierz ma dwa identyczne wiersze (lub kolumny), to jej wyznacznik jest równy zero.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pzń
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
zapomniałam, sory, nie może miec też el. proporcjonalnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 372
- Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 25 razy
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
To o co dokładnie chodzi w tym zadaniu? Podać minimalna/maksymalną wartość?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
Wypełnij tę macierz losowymi wartościami tak aby spełniały warunki zadania
następnie dokonaj rozkładu macierzy
np
\(\displaystyle{ LU=PA}\)
Po dokonaniu rozkładu LU=PA skorzystaj z
\(\displaystyle{ \det{\left( AB\right) }=\det{A} \cdot \det{B}}\)
oraz z tego że wyznacznik macierzy trójkątnej
jest równy iloczynowi elementów na głównej przekątnej
O rozkładzie LU napisali coś na ważniaku
następnie dokonaj rozkładu macierzy
np
\(\displaystyle{ LU=PA}\)
Po dokonaniu rozkładu LU=PA skorzystaj z
\(\displaystyle{ \det{\left( AB\right) }=\det{A} \cdot \det{B}}\)
oraz z tego że wyznacznik macierzy trójkątnej
jest równy iloczynowi elementów na głównej przekątnej
O rozkładzie LU napisali coś na ważniaku
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pzń
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
Oblicz wyznacznik macierzy 5x5 przy założeniu, że jej elementy nie są zerami, jedynkami, nie są proporcjonalne.
I kompletnie nie umiem, doprowadzic tego do macierzy 3st.
I kompletnie nie umiem, doprowadzic tego do macierzy 3st.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
martynka01081991, a czy musisz sprowadzić do macierzy \(\displaystyle{ 3 \times 3}\)
Skoro koniecznie chcesz obniżać stopień macierzy to poczytaj o
rozwinięciu Laplace lub o algorytmie Chio
Jednak ja uważam że lepiej będzie skorzystać z eliminacji Gaussa
lub jakiegoś rozkładu macierzy np wyżej wymienionego rozkładu LU=PA
Skoro koniecznie chcesz obniżać stopień macierzy to poczytaj o
rozwinięciu Laplace lub o algorytmie Chio
Jednak ja uważam że lepiej będzie skorzystać z eliminacji Gaussa
lub jakiegoś rozkładu macierzy np wyżej wymienionego rozkładu LU=PA
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 9 paź 2010, o 19:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pzń
Wyznacznik macierzy 5x5 (bez zer i jedynek)
czy jakaś dobra dusza mogłaby mi to zadanie rozwiązac?? na prawde nie łapie tego czytając teorię.