układy równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
początkujący
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 20 razy

układy równań liniowych

Post autor: początkujący »

mam takie zadanie i proszę o pomoc przy jego rozwiązaniu

Zbadać rozwiązalność układu równań w zależności od parametru a i podać rozwiązania, gdy istnieją:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&a&-3\\2&1&1\\3&a&-1\end{array}\right]*X=\left[\begin{array}{ccc}0\\0\\0\end{array}\right]}\)

proszę także o wytłumaczenie jak się rozwiązuje tego typu zadania

[ Dodano: 12 Listopad 2006, 14:54 ]
czy ktoś mi pomoże ??
ODPOWIEDZ