Rahman pisze:
mam prośbę mam takie zadanie
Znaleźć wartości własne i wektory własne podanych macierzy symetrycznych
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}2&\sqrt{2}\\\sqrt{2}&3\end{array}\right]}\)
oraz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&\frac{\sqrt{15}}{2}\\0&-1&0\\\frac{\sqrt{15}}{2}&0&2\end{array}\right]}\)
nie wiem jak się rozwiązuje tego typu zadania proszę o pomoc w rozwiązaniu obydwu przykładów i wytłumaczenie jak je rozwiązać krok po kroku.
macierze symetryczne
- początkujący
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 20 razy
macierze symetryczne
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
macierze symetryczne
Dla danej macierz \(\displaystyle{ A}\) najpierw rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ \det(x\cdot I\,-\,A)\,=\, 0}\), które daje Ci wartości własne, a następnie układasz (i rozwiązujesz) równania:
\(\displaystyle{ A v\,=\,x_i V}\), gdzie \(\displaystyle{ x_i}\) to pierwiastki wielomianu z pierwszego równania, a \(\displaystyle{ V}\) jest dowolnym wektorem (o współrzędnych \(\displaystyle{ v_k}\)...), co daje Ci wektory własne...
\(\displaystyle{ A v\,=\,x_i V}\), gdzie \(\displaystyle{ x_i}\) to pierwiastki wielomianu z pierwszego równania, a \(\displaystyle{ V}\) jest dowolnym wektorem (o współrzędnych \(\displaystyle{ v_k}\)...), co daje Ci wektory własne...
- początkujący
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 20 razy
macierze symetryczne
czy ten det to ma być policzony z macierzy A? a I to macierz jednostkowa tak??
[ Dodano: 11 Listopad 2006, 22:57 ]
det A = 4 czyli teraz liczę tak
4(X*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]-\left[\begin{array}{cc}2&\sqrt{2}\\\sqrt{2}&3\end{array}\right])}\)=0
[ Dodano: 11 Listopad 2006, 23:26 ]
mnożę pierwszą macierz przez 4 i drugą macierz przez 4 tak?
4X\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]-4\left[\begin{array}{cc}2&\sqrt{2}\\\sqrt{2}&3\end{array}\right]}\)=0
i co teraz mam zrobić ????????????
[ Dodano: 11 Listopad 2006, 22:57 ]
det A = 4 czyli teraz liczę tak
4(X*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]-\left[\begin{array}{cc}2&\sqrt{2}\\\sqrt{2}&3\end{array}\right])}\)=0
[ Dodano: 11 Listopad 2006, 23:26 ]
mnożę pierwszą macierz przez 4 i drugą macierz przez 4 tak?
4X\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]-4\left[\begin{array}{cc}2&\sqrt{2}\\\sqrt{2}&3\end{array}\right]}\)=0
i co teraz mam zrobić ????????????
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
macierze symetryczne
Nie ten det (czyli po polsku wyznacznik) ma być policzony tak, jak to zostało napisane, czyli z macierzy xI-A, gdzie I to rzeczywiście macierz jednostkowa...początkujący pisze:czy ten det to ma być policzony z macierzy A?
Liczysz zatem \(\displaystyle{ 0\ =\ \det ft(\begin{array}{cc}x-2&-\sqrt{2} \cr -\sqrt{2} &x-3\end{array}\right)\ =\ (x-4)(x-1)}\)
Dalej już sobie poradzisz?
- początkujący
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 20 razy
macierze symetryczne
nadal nie za bardzo rozumiem czy możesz mi jeszcze raz to wytłumaczyć?
\(\displaystyle{ det=xI-A}\) czy to o to chodzi? i jak to oblicze to wyjdzie mi ile wynosi wyznacznik tak?
[ Dodano: 12 Listopad 2006, 16:44 ]
czyli to co wtedy napisałam to jest źle?
\(\displaystyle{ det=xI-A}\) czy to o to chodzi? i jak to oblicze to wyjdzie mi ile wynosi wyznacznik tak?
[ Dodano: 12 Listopad 2006, 16:44 ]
czyli to co wtedy napisałam to jest źle?