Kombinacja liniowa wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: Tomek_Z »

Przedstaw wektor \(\displaystyle{ {4 \choose -2}}\) jako kombinację liniową wektorów \(\displaystyle{ {1 \choose 1}i {-1 \choose 1}}\)

Czy tutaj chodzi o rozwiązanie układu rownań:
\(\displaystyle{ \lambda_1 - \lambda_2 = 4 \\ \lambda_1 - \lambda_2 = -2}\)
i pokazanie że

\(\displaystyle{ {4 \choose -2} = \lambda_1 {1 \choose 1} + \lambda_2 {-1 \choose 1}}\)
abc666

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: abc666 »

W którym momencie sobie nie radzisz?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Kombinacja liniowa wektorów

Post autor: Tomek_Z »

Nie, że sobie nie radzę, chciałem sie tylko upewnic czy dobrze rozwiazuje.
ODPOWIEDZ