określ wartość (liczbę) własną macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adela00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 paź 2010, o 19:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

określ wartość (liczbę) własną macierzy

Post autor: adela00 »

Witam,chciałam się upewnić jak powinno wyglądać rozwiązanie poniższego zadania.
Polecenie:Określić wartość (liczbę) własną macierzy.

\(\displaystyle{ 3,6x_{1} + 1,8x_{2} - 4,7x_{3} =3,8\\
2,7x_{1} - 3,6x_{2} + 1,9x_{3} =0,4\\
1,5x_{1} + 4,5x_{2} + 3,3x_{3} =-1,6}\)
Ostatnio zmieniony 5 paź 2010, o 20:06 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

określ wartość (liczbę) własną macierzy

Post autor: Konikov »

To pokaż jak liczysz ;]
adela00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 paź 2010, o 19:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

określ wartość (liczbę) własną macierzy

Post autor: adela00 »

Konikov pisze:To pokaż jak liczysz ;]
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3,6-\lambda&1,8&-4,7\\2,7&-3,6-\lambda&1,9\\1,5&4,5&3,3-\lambda\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ (3,6-\lambda) \cdot (-3,6-\lambda) \cdot (3,3-\lambda) + 1,8 \cdot
1,9 \cdot 1,5 + (-4,7) \cdot 2,7 \cdot 4,5 - \\1,5 \cdot (-3,6-\lambda) \cdot (-4,7) - 4,5 \cdot 1,9 \cdot (3,6-\lambda) - (3,3-\lambda) \cdot 2,7 \cdot 1,8=}\)
ODPOWIEDZ