przestrzeń span
przestrzeń span
Sprawdzić czy wektory \(\displaystyle{ (1,1,1), (1,4,3)}\) należą do przestrzeni \(\displaystyle{ \mbox{span} \{(1,2,3), (1,2,1), (2,5,3)\}}\)
Ostatnio zmieniony 4 paź 2010, o 17:26 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
przestrzeń span
Wyznacznik macierzy, której kolumnami są podane wektory, jest niezerowy, co oznacza, że te wektory są liniowo niezależne, czyli generują całą przestrzeń \(\displaystyle{ R^{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
przestrzeń span
Pokazać z definicji, ze te wektory są liniowo niezależne (czyli w praktyce rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+3z=0 \\ x+2y+z=0 \\ 2x+5y+3z=0 \end{cases}}\)
metodą inną niż metoda Cramera, a przynajmniej pokazać, że ten układ ma jedyne rozwiązanie \(\displaystyle{ x=y=z=0}\)).
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+3z=0 \\ x+2y+z=0 \\ 2x+5y+3z=0 \end{cases}}\)
metodą inną niż metoda Cramera, a przynajmniej pokazać, że ten układ ma jedyne rozwiązanie \(\displaystyle{ x=y=z=0}\)).