układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ninjaboy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 maja 2010, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk

układ równań

Post autor: ninjaboy »

Wyznaczyć rozwiązania układu równiań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y-z=-1 \\ -x+2y+z=2 \end{cases}}\)

czy dobrze myślę :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y=-1+z \\ 2x+y=2-z \end{cases}}\)

i wtedy wyznaczyć \(\displaystyle{ W, W_x, W_y}\) i po-prostu obliczyć czy trzeba zastosować Kroneckera-Capelliego?
Ostatnio zmieniony 1 paź 2010, o 23:40 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

układ równań

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y-z=-1 \\ -x+2y+z=2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 2x+y-z=-1 \\ x=2y+z-2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 2\left( 2y+z-2\right) +y-z=-1 \\ x=2y+z-2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 5y+z-4=-1 \\ x=2y+z-2 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} z=3-5y \\ x=1-3y \end{cases}\\
x=1-3y\\
y \in \mathbb{R}\\
z=3-5y}\)
ODPOWIEDZ