geometria analityczna w 3d

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xomus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 sty 2010, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

geometria analityczna w 3d

Post autor: xomus »

Napisać równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) zawierającą prostą \(\displaystyle{ l:\begin{cases} x-2y+5z-5=0\\ x+4y-z+1=0\end{cases}}\) oraz prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi : 2x+y-6z+6=0}\) .

Proszę o pomoc (najbardziej pomocne byłyby po kolei kroki jak rozwiązywać takie zadania)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2010, o 23:10 przez xomus, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

geometria analityczna w 3d

Post autor: »

Pęk płaszczyzn zawierających tę prostą to:
\(\displaystyle{ a( x-2y+5z-5)+b( x+4y-z+1)=0}\)

Wystarczy teraz napisać warunek na prostopadłość wektorów kierunkowych jednej i drugiej płaszczyzny, by wyznaczyć współczynniki \(\displaystyle{ a,b}\).

Q.
ODPOWIEDZ