iloczyn skalarny w przestrzeni unitarnej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xomus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 sty 2010, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

iloczyn skalarny w przestrzeni unitarnej

Post autor: xomus »

Witam! mam mały problem z pewnym zadaniem i miałem nadzieje na jakąś podpowiedź albo rozwiązanie krok po kroku też mogłoby być dobre

Zadanie brzmi tak:

\(\displaystyle{ f(x,y)=X ^{T} A \overline{Y}}\) jest iloczynem skalarnym w przestrzeni unitarnej \(\displaystyle{ C ^{2}(C)}\) (A jest macierzą formy f w bazie standardowej). Wiadomo, że wektory x=(1,i) i y=(i,0) są ortonormalne w tej przestrzeni.
a)Znaleźć iloczyn skalarny f
b)Znaleźć wszystkie wektory ortogonalne do wektora v=(1,1+i)

Nie wydaje mi się jakieś super trudne ale jednak nie bardzo wierze w łatwe rozwiązanie.
Będę wdzięczny za pomoc.
szw1710

iloczyn skalarny w przestrzeni unitarnej

Post autor: szw1710 »

Macierz A jest 2 x 2, masz 3 dane: <x,x>=1, <y,y>=1 oraz <x,y>=0, więc znalezienie macierzy sprowadzi się do układu równań. A w macierzy też masz de facto trzy liczby, bo jako macierz iloczynu skalarnego jest symetryczna. A część b) - też się sprowadzi do (nieoznaczonego) układu równań.
Ukryta treść:    
Rara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 paź 2010, o 21:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

iloczyn skalarny w przestrzeni unitarnej

Post autor: Rara »

A czy ta macierz nie powinna być sprzężenie symetryczna?
Tzn pierwszy wiersz: a b
drugi wiersz: b(sprzężone) c

bo iloczyn skalarny w przestrzeni unitarnej to forma hermitowska dwuliniowa dodatnio określona i spełnia warunek
f(x,y)=f(y,x)(sprzężone).
Wtedy wychodzi macierz: pierwszy wiersz: 1 -i
drugi wiersz: i 2
i ona jest hermitowska tzn. moduł z jej wyznacznika jest równy 1
i macierz A jest równa macierzy A stransponowanej i sprzężonej.
szw1710

iloczyn skalarny w przestrzeni unitarnej

Post autor: szw1710 »

Tak - zauważyłaś, że pomyłkowo potraktowałem przestrzeń jako rzeczywistą. Dziękuję za wskazanie błędu.
ODPOWIEDZ