Rozwiazac ukl rownan - macierzowo

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wegian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 20 sie 2009, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Rozwiazac ukl rownan - macierzowo

Post autor: wegian »

To tak mam takie uklady, lecz nie jestem pewny czy dobrze je zrobilem

a/ \(\displaystyle{ AYB-AY=C\\Y(AB-A)=C\\Y=C(AB-A) ^{-1}}\)
jak wyznaczyc poprawnie Y ?

b/ \(\displaystyle{ U ^{-1}A= \frac{1}{2}AB ^{-1}\\U ^{-1}= \frac{1}{2} AB ^{-1} A\\U=( \frac{1}{2} AB ^{-1}A) ^{-1}}\)
jak bedzie wygladal wynik gdy opuscimy nawias ?

c/ \(\displaystyle{ (BA ^{-1}V) ^{-1}= \frac{1}{3}(AB) ^{-1} \\ BA ^{-1}V=3AB\\A ^{-1}V=3B ^{-1} AB\\V=3AB ^{-1}AB}\)
shvedeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: 12 kwie 2010, o 23:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 25 razy

Rozwiazac ukl rownan - macierzowo

Post autor: shvedeq »

przejście z pierwszej linijki do drugiej jest błędne!
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Rozwiazac ukl rownan - macierzowo

Post autor: Nakahed90 »

Pamiętaj, że mnożenie macierzy nie jest przemienne.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Rozwiazac ukl rownan - macierzowo

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ AYB-AY=C\\A\left( YB-Y\right)=C\\A\left( Y\left( B-I\right) \right)=C\\Y\left( B-I\right)=A^{-1}C\\Y=A^{-1}C\left( B-I\right)^{-1}}\)
ODPOWIEDZ