Wyznacz macierz X, która spełnia równanie
\(\displaystyle{ \mathrm{X} \left[\begin{array}{ccc}-2&0\\1&-1\end{array}\right] = \mathrm{2} \left[\begin{array}{ccc}-1&1\\0&1/2\end{array}\right]}\)
macierz z niewiadomą
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 23 wrz 2010, o 14:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: LBN
macierz z niewiadomą
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, o 18:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
macierz z niewiadomą
Pomnóż równanie przez macierz odwrotną do macierzy przy X, bo
\(\displaystyle{ A \cdot A^{-1}=I}\)
gdzie I jest macierzą jednostkową.
\(\displaystyle{ A \cdot A^{-1}=I}\)
gdzie I jest macierzą jednostkową.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 23 wrz 2010, o 14:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: LBN
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
macierz z niewiadomą
Pomnożyć równanie przez macierz odwrotną do macierzy
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2&0\\1&-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2&0\\1&-1\end{array}\right]}\)