rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
rząd macierzy
Metodą przekształceń elementarnych szukasz największego niezerowego minora. Słowem przekształcasz tak długo, aż bardziej się nie da.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
rząd macierzy
Minor to wyznacznik macierzy 'sztucznie kwadratowej'. W zadanej macierzy/układzie po przekształceniach elementarnych próbujesz wyznaczyć jak największą nieosobliwą (wyznacznik różny od zera) macierz kwadratową w środku. Jak wiadomo macierz, która ma zerowy wiersz jest osobliwa. Tak więc można również stwierdzić, iż rzędem macierzy jest ilość niezerowych wierszy po przekształceniach elementarnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
rząd macierzy
1 2-1 4
1 7 -4 11
2-1 1 1
z tego co zrozumiałem to rząd takiej macierzy wedlug mnie wynosi 3, czy dobrze?
1 7 -4 11
2-1 1 1
z tego co zrozumiałem to rząd takiej macierzy wedlug mnie wynosi 3, czy dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
rząd macierzy
Jeśli się nie mylę, to nie. Ponieważ oba minory trzeciego stopnia są zerowe:
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cccc}1&2&-1\\1&7&-4\\2&-1&1\end{array}\right] = 0\\
det\left[\begin{array}{cccc}2&-1&4\\7&-4&11\\-1&1&1\end{array}\right] = 0}\)
Natomiast dla przykładu:
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cccc}1&2\\1&7\end{array}\right] = 5 0}\)
Więc rząd tej macierzy wynosi 2.
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cccc}1&2&-1\\1&7&-4\\2&-1&1\end{array}\right] = 0\\
det\left[\begin{array}{cccc}2&-1&4\\7&-4&11\\-1&1&1\end{array}\right] = 0}\)
Natomiast dla przykładu:
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{cccc}1&2\\1&7\end{array}\right] = 5 0}\)
Więc rząd tej macierzy wynosi 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
rząd macierzy
acha dzięki, czyli jakby ktorys z mirrorow 3x3 nie równał sie 0 to by był to 3 rząd tak?
w innym przypadku:
4 2 1 6
3 1 1 5
-1 -3 1 1
1 3 -1 -1
wyszedl mi rząd=2 ok?
acha i jeszcze jedno pytanko:
4 2
2 1
2 1
2 1
10 5
czy mozna uznac ze te 2 kolumny są proporcjonalne ?
w innym przypadku:
4 2 1 6
3 1 1 5
-1 -3 1 1
1 3 -1 -1
wyszedl mi rząd=2 ok?
acha i jeszcze jedno pytanko:
4 2
2 1
2 1
2 1
10 5
czy mozna uznac ze te 2 kolumny są proporcjonalne ?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
rząd macierzy
Tak, rząd tej macierzy wynosi dwa. Minor czwartego stopnia jest zerowy, oraz wszystkie minory trzeciego stopnia (cztery) również są zerowe.
Tak, są proporcjonalne. Ale odradzam działania na kolumnach
Tak, są proporcjonalne. Ale odradzam działania na kolumnach
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
rząd macierzy
dzięki, no ale wedlug definicji jesli w macierzy są 2 kolumny/wiersze proporcjonalne to taki det jest zerowy, czyli jak by te 2 kolumny byly np w macierzy 4-n to det bedzoe zerowy, czy to jest zła definicja?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
rząd macierzy
dobraRahman pisze:dzięki, no ale wedlug definicji jesli w macierzy są 2 kolumny/wiersze proporcjonalne to taki det jest zerowy, czyli jak by te 2 kolumny byly np w macierzy 4-n to det bedzoe zerowy, czy to jest zła definicja?