Programowanie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
salomon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 wrz 2010, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Programowanie liniowe

Post autor: salomon »

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z badań operacyjnych
Dane jest zadanie programowania liniowego:
\(\displaystyle{ Z=-2x_1+4x_2\rightarrow max\\ \\
2x_1+4x_2 \ge 2 \\
3x_1+x_2>2 \\
4x_1+3x_2 \ge 4 \\
4x_1-2x_2 \ge -4 \\
-x_1+3x_2 \ge -3 \\ \\
\frac{1}{2} \le x_1 \le 3, 0 \le x_2 \le 4}\)


Rozwiąż je metodą graficzną. Naszkicuj zbiór rozwiązań dopuszczalnych, rozwiązania dopuszczalne i rozwiązanie optymalne.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, o 20:59 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
szw1710

Programowanie liniowe

Post autor: szw1710 »

Narysuj zbiór rozwiązań tych nierówności - jest to zbiór rozwiązań dopuszczalnych. Maksimum jest na jednym z wierzchołków. Po prostu sprawdź wartości funkcji celu we wszystkich wierzchołkach i wybierz największą. Graficznie można to też robić inaczej, od razu wyznaczając odpowiedni wierzchołek, ale nie będę tu wchodził w szczegóły.
ODPOWIEDZ