Mam macierz A:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&3&4\\0&4&5\\0&0&5 \end{bmatrix}}\)
Macierz B powstała poprzez przekształcenie \(\displaystyle{ T_3(k_1+k_2)}\).
Moje pytanie jest takie: Czy do tego przekształcenia nie ma tutaj za mało danych?
Przekształcenie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 4 razy
Przekształcenie macierzy
Przekształcenie T3(k1+k2) polega na tym, że do pierwszej kolumny (k1) dodaje się drugą kolumnę (k2). Wynikiem takiego przekształcenia macierzy A jest macierz
\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{ccc}4 & 3 & 4 \\
4 & 4 & 5\\
0 & 0 & 5 \\
\end{array}\right].}\)
\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{ccc}4 & 3 & 4 \\
4 & 4 & 5\\
0 & 0 & 5 \\
\end{array}\right].}\)