Wektory liniowo niezależne- nieskończenie wiele rozwiązań?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
anjay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Wektory liniowo niezależne- nieskończenie wiele rozwiązań?

Post autor: anjay »

Mam pewien problem.
Celem zadania jest prawdzenie czy wektory są liniowo niezależne:
\(\displaystyle{ (2,3,-1), (-2,0,0), (0,6,-2) \in R ^{3}}\)
robię oczywiste czynności, mnożenie dodawanie, rozwiązuje układ równań i wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ -6 \alpha -2 \beta =0
\wedge
-6 \alpha +6 \alpha =0}\)

z drugiego równania wychodzi mi 0=o, więc jak mam dalej sprawdzić czy wektory są liniowo niezależne skoro daje mi to nieskończenie wiele rozwiązań?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Wektory liniowo niezależne- nieskończenie wiele rozwiązań?

Post autor: silvaran »

\(\displaystyle{ (-2)\cdot(2,3,-1)+(-2)\cdot (-2,0,0)+ (0,6,-2)= ?}\)
anjay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Wektory liniowo niezależne- nieskończenie wiele rozwiązań?

Post autor: anjay »

hmm... tylko skąd te -2 tam si wzięły?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Wektory liniowo niezależne- nieskończenie wiele rozwiązań?

Post autor: silvaran »

Pewnie po to, żeby wyszedł wektor zerowy
ODPOWIEDZ