det macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
det macierzy
siemka
może mi ktoś napisać jak zacząć liczyc wyznacznik takiej macierzy?
pozdro
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}3&2&-1&-5&4\\-2&0&0&8&0\\-1&0&0&-1&0\\4&3&-2&-2&1\\5&-2&6&-3&4\end{array}\right|}\)
może mi ktoś napisać jak zacząć liczyc wyznacznik takiej macierzy?
pozdro
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}3&2&-1&-5&4\\-2&0&0&8&0\\-1&0&0&-1&0\\4&3&-2&-2&1\\5&-2&6&-3&4\end{array}\right|}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11428
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
det macierzy
\(\displaystyle{ (-1)^3 (-2) \left|\begin{array}{ccccc}2&-1&-5&4\\0&0&-1&0\\3&-2&-2&1\\-2&6&-3&4\end{array}\right| + (-1)^6 (8) \left|\begin{array}{ccccc}3&2&-1&4\\-1&0&0&0\\4&3&-2&1\\5&-2&6&4\end{array}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
det macierzy
\(\displaystyle{ 2\left|\begin{array}{ccccc}2&-1&-5&4\\0&0&-1&0\\3&-2&-2&1\\-2&6&-3&4\end{array}\right| +8\left|\begin{array}{ccccc}3&2&-1&4\\-1&0&0&0\\4&3&-2&1\\5&-2&6&4\end{array}\right|= 2\left|\begin{array}{ccc}2&-1&4\\3&-2&1\\-2&6&4\end{array}\right|
+8\left|\begin{array}{ccc}2&-1&4\\3&-2&1\\-2&6&4\end{array}\right|}\)
+8\left|\begin{array}{ccc}2&-1&4\\3&-2&1\\-2&6&4\end{array}\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
det macierzy
dzięki i jescze jedna pytanko, jak robic zadania w stylu:
dla jakich wartosci parametru x, W>0
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&x+2&-1\\1&1&-2\\5&-3&x\end{array}\right|}\)
dla jakich wartosci parametru x, W>0
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&x+2&-1\\1&1&-2\\5&-3&x\end{array}\right|}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
det macierzy
dzięki, zrobiłem tak jak kazałeś wyszło mi równanie kwadratowe z ze wzory sarrusa:
-x�-10x-24>0 Δ=4 x1=-4 x2=-6
narysowałem wykres i wyszlo że rozwiązaniem jest zbiór od -6 do -4 za wyjatkiem -6 i -4.
chyba sie nie pomylilem nie?
-x�-10x-24>0 Δ=4 x1=-4 x2=-6
narysowałem wykres i wyszlo że rozwiązaniem jest zbiór od -6 do -4 za wyjatkiem -6 i -4.
chyba sie nie pomylilem nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
det macierzy
Jeśli dobrze przepisałeś, to wyznacznik tej macierzy wynosi:Rahman pisze:\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&x+2&-1\\1&1&-2\\5&-3&x\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ -x^{2} - 11x - 18}\)
więc:
\(\displaystyle{ -x^{2} - 11x - 18 > 0\ \ \ \ x (-9,-2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 lut 2005, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starogard Gd.
- Podziękował: 3 razy
det macierzy
Czy mol_ksiazkowy nie popełnił błędu? Liczba 8 jest w 4 kolumnie więc powinno być
\(\displaystyle{ (-1)^{5}}\)
a nie :
\(\displaystyle{ (-1)^{6}}\)
\(\displaystyle{ (-1)^{5}}\)
a nie :
\(\displaystyle{ (-1)^{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
det macierzy
mozesz mi napisać jak liczyłeś ten wyznacznik, ja to robiłem ze wzoru sarrusa jak leci.MGT pisze:Jeśli dobrze przepisałeś, to wyznacznik tej macierzy wynosi:Rahman pisze:\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&x+2&-1\\1&1&-2\\5&-3&x\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ -x^{2} - 11x - 18}\)
więc:
\(\displaystyle{ -x^{2} - 11x - 18 > 0\ \ \ \ x (-9,-2)}\)
kurde pomylilem sie miala byc taka macierz
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2&x+2&-1\\1&1&-2\\5&-3&x\end{array}\right|}\)
2 zamiast jedynki
albo jak to licze złym sposobem, albo robię błąd w rachunkachale nie wychodzi mi za cholere ta macierz jak jak było czyli 1 zamiast 2:/
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
det macierzy
Wyznacznik (liczyłem z Sarrusa) tej macierzy z 2 w 1,1 wynosi tyle, ile mówiłeś, i ma być większy od zera, czyli:Rahman pisze:\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2&x+2&-1\\1&1&-2\\5&-3&x\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ -x^{2}-10x-24 > 0}\)
więc:
\(\displaystyle{ x (-6, -4)}\)