\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&-1&1\\2&0&1\\0&3&2\end{bmatrix}}\)
Z góry dziękuję.
Znaleźć macierz odwrotną do macierzy A.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Znaleźć macierz odwrotną do macierzy A.
Ale w czym jest problem? Tu wystarczy zastosować jeden z standardowych algorytmów. Jeżeli nie znasz żadnego to zacznij od przeczytania tego .
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Znaleźć macierz odwrotną do macierzy A.
Zrobiłem to metodą dopełnień, mógłby ktoś sprawdzić wynik?
\(\displaystyle{ A^{-1}=\begin{bmatrix} -\frac{1}{7}&\frac{5}{7}&-\frac{1}{7}\\-\frac{4}{7}&\frac{2}{7}&\frac{1}{7}\\\frac{6}{7}&-\frac{3}{7}&\frac{2}{7}\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}=\begin{bmatrix} -\frac{1}{7}&\frac{5}{7}&-\frac{1}{7}\\-\frac{4}{7}&\frac{2}{7}&\frac{1}{7}\\\frac{6}{7}&-\frac{3}{7}&\frac{2}{7}\end{bmatrix}}\)