Popdprzestrzen wlasna - poprawny zapis?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Popdprzestrzen wlasna - poprawny zapis?

Post autor: solmech »

Witam,

mam znalezc wektory wlasne do macierzy

\(\displaystyle{ A = \begin{pmatrix} 0 & 3 & 0 \\ 0 & 7 & 0 \\ 0 & 1& 0 \end{pmatrix}}\)

\(\displaystyle{ P(\lambda) = \lambda^2(7-\lambda)}\)

Miejsca zerowe

\(\displaystyle{ \lambda _{1,2} = 0}\)

\(\displaystyle{ \lambda _{3} = 7}\)

Wektor wlasny do \(\displaystyle{ \lambda _{1,2} = 0}\)


I) \(\displaystyle{ 3x _{2} = 0}\)
II) \(\displaystyle{ 7x _{2} = 0}\)
III) \(\displaystyle{ x _{2} = 0}\)

\(\displaystyle{ \Rightarrow x _{2} = 0}\)

\(\displaystyle{ \Rightarrow x _{1} = a ; a \in \mathbb R}\)

\(\displaystyle{ \Rightarrow x _{3} = b ; b \in \mathbb R}\)

Popdprzestrzen wlasna

\(\displaystyle{ U _{\lambda _{1,2} } = \{a \left(1,0,0 \right)^T + b\left(0,0,1 \right)^T ; a,b \in \mathbb R \}}\)

Pytania ktore kieruje do Was to:

1) Czy podp. wlasna zapisalem matematycznie poprawnie?
2) Jakie beda wektory wlasne? Musza byc liniowo niezalezne?

PS: Wiem ze istnieje jeszcze wektor wlasny do \(\displaystyle{ \lambda = 7}\) , ale tam akurat nie bylo wiekszych problemow z zapisem.
Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ