Znaleźć macierz X spełniającą dane równanie macierzowe:
1)
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&-2&-1\\2&-3&1\\3&-4&0\end{array}\right]}\)
B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1&3&8\end{array}\right]}\)
A * X +2X = B
2)
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&2&1\\1&1&1\end{array}\right]}\)
B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&1\\2&0&-1\\-2&-1&5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A^{T} * X - A^{-1} = B}\)
Równanie macierzowe.
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Równanie macierzowe.
do 2 to chyba bedzie cos takiego \(\displaystyle{ X= ({A^T})^{-1} (B + A^{-1})}\)
[ Dodano: 5 Listopad 2006, 21:08 ]
a do 1. A*X + 2 *I *X = B gdzie I macierz jednostkowa
(A + 2 * I )X = B - a ta macierz jednostkowa 2 * I to bedzie cos takiego
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\0&2&0\\0&0&2\end{array}\right]}\)
Dalej już powinno byc łatwo.
[ Dodano: 5 Listopad 2006, 21:08 ]
a do 1. A*X + 2 *I *X = B gdzie I macierz jednostkowa
(A + 2 * I )X = B - a ta macierz jednostkowa 2 * I to bedzie cos takiego
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\0&2&0\\0&0&2\end{array}\right]}\)
Dalej już powinno byc łatwo.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2006, o 18:13 przez `vekan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 7 lis 2006, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 20 razy
Równanie macierzowe.
a nie (A + 2I)X = B ?:) [z nieprzemienności mnożenia macierzy]`vekan pisze:a do 1. A*X + 2 *I *X = B gdzie I macierz jednostkowa
X (A + 2 * I ) = B - a ta macierz jednostkowa 2 * I to bedzie cos takiego
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Równanie macierzowe.
Hmm, moim skromnym zdaniem drugie równanie powinno wyglądać tak:`vekan pisze:a do 1. A*X + 2 *I *X = B gdzie I macierz jednostkowa
X (A + 2 * I ) = B - a ta macierz jednostkowa 2 * I to bedzie cos takiego
(A+2I)X=B
`vekan, w pierścieniu macierzy nie mamy przemienności, należy więc uważać na kolejność czynników!
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Równanie macierzowe.
wiem sory ja już o 8 przestaje funkcjonowac stąd mozliwosc błedów w pisaniu. Na kartce napisałem dobrze, a tutaj :/.Sir George pisze:vekan, w pierścieniu macierzy nie mamy przemienności, należy więc uważać na kolejność czynników!
Naszczeście ktos ma jeszcze głowe na karku