Wektor w przestrzeni trójwymiarowej.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Avanast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 5 lut 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Wektor w przestrzeni trójwymiarowej.

Post autor: Avanast »

Zmagam sie dosc dlugo i chyba nie podolam.

Mamy wektor w \(\displaystyle{ R _{3}}\)
wspolrzedne to \(\displaystyle{ a\vec{}}\) [1;4;8]
mam znalezc jego dlugosc, czyli 9 i katy i tutaj mam problem : / moglby mi to ktos przyblizyc?
Niekoniecznie rozwiazanie ale chociaz sposob, zadanie znalezione w ktoryms ze zbiorow zadan z matematyki xD
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Wektor w przestrzeni trójwymiarowej.

Post autor: Szemek »

Zaczep sobie ten wektor w początku układu współrzędnych O(0,0,0)
Ogranicz sobie ten wektor prostopadłościanem - ściany zawierają się w płaszczyznach X=0, X=1, Y=0, Y=4, Z=0, Z=8.
Narysuj sobie kąty nachylenia tej przekątnej do ściań zbiegających się w punkcie O(0,0,0).
Porysuj odpowiednie przekroje - trójkąty.
Avanast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 5 lut 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Wektor w przestrzeni trójwymiarowej.

Post autor: Avanast »

Ok, dzięki a teraz glupie pytanie czy wynik musze podac w stopniach czy np \(\displaystyle{ a_{X}}\)=a*cos \(\displaystyle{ \alpha}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Wektor w przestrzeni trójwymiarowej.

Post autor: Szemek »

To już zależy od tego czy jest coś konkretnego wymagane w treści zadania. Jak nie, to zostaw w najprostszej możliwej postaci do jakiej udało Ci się doprowadzić.
Avanast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 5 lut 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Wektor w przestrzeni trójwymiarowej.

Post autor: Avanast »

"Znajdz dlugosc oraz katy, jakie tworzy z poszczegolnymi osiami " tyle mam
ODPOWIEDZ