Witam!
Mam problem z zadaniem i nie wiem jak się do niego zabrać. Mam takie polecenie: Znaleźć bazę Jordana \(\displaystyle{ B}\) i wyznaczyć macierz \(\displaystyle{ M_b (\psi)}\) endomorfizmu \(\displaystyle{ \psi}\) w przestrzeni \(\displaystyle{ R^5}\) którego wartość \(\displaystyle{ \psi([x_1,x_2,x_3,x_4,x_5])=[x_2+x_3,x_4,7x_4,0,x_2+x_3-x_4]}\)
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego krok po kroku. Z góry dziękuję.
Znaleźć bazę Jordana i wyznaczyć macierz endomorfizmu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 31 mar 2010, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 4 razy
Znaleźć bazę Jordana i wyznaczyć macierz endomorfizmu
Baza Jordana endomorfizmu \(\displaystyle{ \psi}\): np. B = ([8, 0, 0, 0, 8], [0, 1, 7, 0, -1], [0, 0, 0, 1, 0], [1, 0, 0, 0, 0], [0, 1, -1, 0, 0]).
Macierz endomorfizmu \(\displaystyle{ \psi}\) w tej bazie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}0 & 1 & 0 & 0 & 0\\
0 & 0 & 1 & 0 & 0\\
0 & 0 & 0 & 0 & 0\\
0 & 0 & 0 & 0 & 0\\
0 & 0 & 0 & 0 & 0\\
\end{array}\right]}\)
Macierz endomorfizmu \(\displaystyle{ \psi}\) w tej bazie:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}0 & 1 & 0 & 0 & 0\\
0 & 0 & 1 & 0 & 0\\
0 & 0 & 0 & 0 & 0\\
0 & 0 & 0 & 0 & 0\\
0 & 0 & 0 & 0 & 0\\
\end{array}\right]}\)