AXB - 3AX = C
wylaczyc X ?
X ( AB - 3A) = C / \(\displaystyle{ (AB - 3A) ^{-1}}\) Z PRAWEJ STRONY
X = C \(\displaystyle{ (AB - 3A) ^{-1}}\)
poprawnie zrobilem ?
rozwiazac r.macierzowe
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
rozwiazac r.macierzowe
\(\displaystyle{ AXB - 3AX = C}\)
\(\displaystyle{ AX \left(B-3I \right) = C\\
AX=C \left(B-3I \right) ^{-1}\\
X=A^{-1}C \left(B-3I \right) ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ AX \left(B-3I \right) = C\\
AX=C \left(B-3I \right) ^{-1}\\
X=A^{-1}C \left(B-3I \right) ^{-1}}\)