witam mam cos takiego
obliczyc wspolrzedne wskazanych wektorow w wybranych bazach podanych przestzreni liniowych:
\(\displaystyle{ V={(x,y,z,t) \in R^4:x-2y=y-2z=0}, v=(-2,4,7,4)}\)
i chchialbym zeby ktos mi powiedzial jak ja mam z tego wyciagnac generatory, bo pozniej to juz umiem zrobic????
z gory dzieki
Współrzędne wektora w bazie
- gott314
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Współrzędne wektora w bazie
\(\displaystyle{ x-2y=y-2z=0\Rightarrow \begin{cases} x=2y\\z=\frac{1}{2}y \end{caces}}\)
\(\displaystyle{ (2y,y,\frac{1}{2}y,t)=y(2,1,\frac{1}{2},0)+t(0,0,0,1)}\)
Generatory to:
\(\displaystyle{ e_1=(2,1,\frac{1}{2},0)}\),
\(\displaystyle{ e_2=(0,0,0,1)}\).
\(\displaystyle{ (2y,y,\frac{1}{2}y,t)=y(2,1,\frac{1}{2},0)+t(0,0,0,1)}\)
Generatory to:
\(\displaystyle{ e_1=(2,1,\frac{1}{2},0)}\),
\(\displaystyle{ e_2=(0,0,0,1)}\).