Przekształcenie normalnej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Ottie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 sie 2010, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzow

Przekształcenie normalnej

Post autor: Ottie »

Witam. Czy da się bez przeliczania na kąty wyznaczyć normalną odpowiadającą sumie dwóch kątów?

Może na przykładzie:

\(\displaystyle{ \vec{N1} = (0,1) \ (90^o)\\
\vec{N2} = (\frac{\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2})\ (45^o)}\)


Jakie działania wykonać na tych normalnych aby otrzymać normalna \(\displaystyle{ (\frac{-\sqrt{2}}{2},\frac{\sqrt{2}}{2})\ (90^o + 45^o = 135^o)}\)

operacje będą wykonywane w trzech wymiarach.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ