Wielomian W stopnia ...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aei
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 lis 2006, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Wielomian W stopnia ...

Post autor: aei »

... mniejszego od 2005 spełnia warunek :

W(1) = W(2) = ... = W(2005)

Podać wartość W(2006) - W(0)

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rzeszut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 20 lip 2006, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

Wielomian W stopnia ...

Post autor: Rzeszut »

Niech a oznacza wspólną wartość \(\displaystyle{ W(1),\ldots,W(2005)}\). Wtedy wielomian \(\displaystyle{ P(x)= W(x)-a}\) jest tego samego stopnia, co \(\displaystyle{ W}\), czyli mniejszego od \(\displaystyle{ 2005}\), oraz ma \(\displaystyle{ 2005}\) miejsc zerowych. Jeśli wielomian ma więcej miejsc zerowych, niż wynosi jego stopień, to oznacza, że jest wielomianem zerowym. Stąd \(\displaystyle{ W(2006)-W(0)= P(2006)+a-P(0)-a= 0}\).
ODPOWIEDZ