macierze unitarnie podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lip 2010, o 16:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
macierze unitarnie podobne
Jaki jest związek pomiedzy podobieństwem macierzy, a unitarnym podobieństwem? Dokładnie chodzi mi o to, czy jeśli macierze są podobne, to czy sa unitranie podobne i czy implikacja jest też w drugą stronę ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lip 2010, o 16:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
macierze unitarnie podobne
macierze A i B nazywamy unitranie podobnymi, jeśli istenieje macierz unitarna U, t.ze \(\displaystyle{ A= U^{-1}BU}\)
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierze unitarnie podobne
Jeżeli macierze \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są unitarnie podobne \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) macierze \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są podobne.- jest to spełnione w sposób oczywisty, bo... "macierz unitarna \(\displaystyle{ U}\) jest macierzą".
Żeby sprawdzić twierdzenie odwrotne (a właściwie jemu zaprzeczyć) wystarczy podać kontrprzykład.
Żeby sprawdzić twierdzenie odwrotne (a właściwie jemu zaprzeczyć) wystarczy podać kontrprzykład.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lip 2010, o 16:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
macierze unitarnie podobne
dzieki za odpowedź. Znalazlam jeszcze takie wytłumaczenie.
Otóż jesli macierze sa unitranie podobne, to sa tez podobne, to jest oczywiste,
natomiast jesli macierze sa podobne, to nie muszą być unitarnie podobne. Sa podobne tylko wtedy, kiedy macierz T jest macierza hermitowską, czyli spelnia warunek \(\displaystyle{ A= A^{*}}\)
Otóż jesli macierze sa unitranie podobne, to sa tez podobne, to jest oczywiste,
natomiast jesli macierze sa podobne, to nie muszą być unitarnie podobne. Sa podobne tylko wtedy, kiedy macierz T jest macierza hermitowską, czyli spelnia warunek \(\displaystyle{ A= A^{*}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 10 lip 2010, o 16:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
macierze unitarnie podobne
No to warunek trochę śmieszny, bo nie dość, że jest:
\(\displaystyle{ U^{-1}=U^\star}\)- warunek na unitarność, to jeszcze mamy: \(\displaystyle{ U=U^\star}\), zatem \(\displaystyle{ U=U^{-1}}\)- nie chce mi się trochę w to wierzyć, ale może rzeczywiście tak jest ;]
W każdym razie ciesze się, że problem rozwiązany.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ U^{-1}=U^\star}\)- warunek na unitarność, to jeszcze mamy: \(\displaystyle{ U=U^\star}\), zatem \(\displaystyle{ U=U^{-1}}\)- nie chce mi się trochę w to wierzyć, ale może rzeczywiście tak jest ;]
W każdym razie ciesze się, że problem rozwiązany.
Pozdrawiam.