wyznaczyc równanie płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
fwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 lip 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: /root

wyznaczyc równanie płaszczyzny

Post autor: fwe »

Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt B(1,1,2), równoległej do prostych
\(\displaystyle{ L : \frac{x+1}{2} = \frac{y-1}{1} = \frac{z+2}{-1}}\)
\(\displaystyle{ K : \frac{x-4}{1} = \frac{y+1}{2} = \frac{z-1}{1}}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

wyznaczyc równanie płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Płaszczyzna równoległa do prostych=wektor normalny prostopadły do obu wektorów kierunkowych=wektor normalny płaszczyzny jest równoległy (można przyjąć równy) do iloczynu wektorowego wektorów kierunkowych prostych.

Pozdrawiam.
fwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 lip 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: /root

wyznaczyc równanie płaszczyzny

Post autor: fwe »

wyszła mi taka płaszczyzna:
\(\displaystyle{ m: 3x - 3y +3z -3 = 0}\)
dobrze ?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

wyznaczyc równanie płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Prawie. Wektor masz dobrze, ale punkt \(\displaystyle{ B}\) nie należy do tej płaszczyzny. Powinno być

\(\displaystyle{ 3x - 3y +3z -6 = 0}\)

lub (po skróceniu)

\(\displaystyle{ x - y +z -2 = 0}\)

Pozdrawiam.
fwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 lip 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: /root

wyznaczyc równanie płaszczyzny

Post autor: fwe »

błąd znalazłem, policzyłem z jakiegoś dziwnego powodu dla punktu B(1,2,2).
dzięki !
ODPOWIEDZ