Witam ile wynosi \(\displaystyle{ dim_{\mathbb{R}}\mathbb{C}}\). I dlaczego? Proszę o wyjaśneinie?
Pozdrawiam.
wymiar przestrzeni
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wymiar przestrzeni
Na mój gust to będzie \(\displaystyle{ dim_{\mathbb{R}}\mathbb{C}=2}\)
ponieważ \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}=\mathbb{C}}\)
ale nie wiem czy to jest poprawny tok rozumowania
ponieważ \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{2}=\mathbb{C}}\)
ale nie wiem czy to jest poprawny tok rozumowania
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
wymiar przestrzeni
Wymiar algebraiczny wynosi 2. Mamy dwa wektory liniowo niezależne \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ i}\) rozpinające całą przestrzeń nad ciałem skalarów \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\). Czyli \(\displaystyle{ \{1,i\}}\) stanowi bazę przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\).
Polecam zajrzeć tutaj: post752429.htm#p752429
Polecam zajrzeć tutaj: post752429.htm#p752429
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wymiar przestrzeni
Ein, wektorami bazowymi nie muszą być \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ i}\)
Z tego co pamiętam ważne jest aby każdą liczbę zespoloną przedstawić za
pomocą kombinacji liniowej wektorów bazowych
Ale tak rzeczywiście wymiar wynosi dwa
Myślałem że wystarczy skorzystać z tego że zbiór liczb zespolonych
jest iloczynem kartezjańskim dwóch zbiorów rzeczywistych
Z tego co pamiętam ważne jest aby każdą liczbę zespoloną przedstawić za
pomocą kombinacji liniowej wektorów bazowych
Ale tak rzeczywiście wymiar wynosi dwa
Myślałem że wystarczy skorzystać z tego że zbiór liczb zespolonych
jest iloczynem kartezjańskim dwóch zbiorów rzeczywistych
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
wymiar przestrzeni
Nie muszą. Może być inna baza, grunt, żeby wskazać dwa wektory niezależne liniowo i pokazać, że generują całą przestrzeń.mariuszm pisze:Ein, wektorami bazowymi nie muszą być \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ i}\)
Absolutnie nie. Wymiar algebraiczny zależy od struktury wektorowej, a nie od topologiczno-mnogościowej (od tej zależą inne wymiary, np. pokryciowy -- ale my tu mówimy o wymiarze algebraicznym).Myślałem że wystarczy skorzystać z tego że zbiór liczb zespolonych
jest iloczynem kartezjańskim dwóch zbiorów rzeczywistych