Liniowa niezależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
barg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2010, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: barg »

Witam.
Mam problem z rozwiązaniem zadania, które zaprezentowane jest poniżej.
Wiem kiedy zachodzi liniowa zależność bądź niezależność, ale z tym zadaniem nie potrafię dość do ładu.
Próbowałem jako kombinację liniowa czy też badać rząd macierzy ale wychodzą mi takie kosmosy że nie wiem czy dobrze robię czy nie. Dlatego proszę Was o pomoc. Zadanie niby wydaje się proste, a jednak mi sprawia trudność ...

Treść zadania:
Czy wektory \(\displaystyle{ (123,321,456,654), ( \frac{2}{7},\frac{7}{2},2,7) , (1,2,4,8), (0,1,2,4), (7,2,\frac{7}{2}, \frac{2}{7})}\) są liniowo niezależne w \(\displaystyle{ R^{4}}\)?


Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Bartek
szw1710

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: szw1710 »

Ile elementów może liczyć maksymalny układ liniowo niezależny w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^4?}\)
barg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2010, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: barg »

4
szw1710

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: szw1710 »

A ile masz wektorów i jaki stąd wniosek?
barg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2010, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: barg »

Wektorów mam 5 z czego wynika, że układ jest liniowo zależny, czyli badam liniową niezależność dla 4 wektorów?

Czy też jeden z nich przedstawić jako kombinacje tych pozostałych?
szw1710

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: szw1710 »

Odpowiedź na pytanie, jakie masz w zadaniu brzmi "nie" i nie ma dodatkowych poleceń, więc sprawa skończona. Wszystko zależy od tego, jak naprawdę brzmiało zadanie.

Oczywiście dla ćwiczenia spróbuj z ta kombinacją. Sprawdź najpierw rząd macierzy zbudowanej z tych 5 wektorów, aby zobaczyć, ile faktycznie jest w Twoim układzie wektorów liniowo niezależnych.
ODPOWIEDZ