układ równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
agaaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2010, o 10:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

układ równań liniowych

Post autor: agaaaa »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x _{1}+2x _{2} -x _{4}=1\\2x _{1}-x _{2}+x _{3}-2x _{4}=-1\\-x _{1}+3x _{2}-x _{3}-3x _{4}=2\\3x _{1}+x _{2}+x _{3}+x _{4}=0 \end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 28 cze 2010, o 12:01 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy, lecz zakładaj własne wątki - w odpowiednich działach Forum.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

układ równań liniowych

Post autor: miki999 »

Zacząłbym z Kroneckera-Capelliego, by zbadać, czy w ogóle układ ma rozwiązanie, a jeżeli tak, to ile ich jest.

A jeżeli z marszu chcesz od razu rozwiązywać, to można na początek do 2. równania dodać 1. i odjąć to od 3.- jeżeli dobrze liczę, to będziesz miała za darmo \(\displaystyle{ x_4}\).
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

układ równań liniowych

Post autor: sushi »

albo liczyc macierzowo i z wyznacznikow albo przez podstawianie ( tutaj akurat nie widac problemu, wyznaczasz np. \(\displaystyle{ x_1}\) z pierwszego i podstawiasz do pozostałych, potem wyznaczasz druga zmienna i podstawiasz do dwoch pozostalych, na koncu bedziesz miala uklad dwoch rownan z dwoma niewiadomymi
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

układ równań liniowych

Post autor: Inkwizytor »

A także metoda eliminacji Gaussa
agaaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 cze 2010, o 10:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

układ równań liniowych

Post autor: agaaaa »

Czyli jeżeli od 2. odjąć 1. wychodzi :
\(\displaystyle{ 3x _{1}+x _{2}+x _{3}-3x _{4}=0}\)

i potem to odejmuje od trzeciego czyli:
\(\displaystyle{ -4x _{1}+2x _{2}-2x _{3}-6x _{4}=2}\)

czy to jest dobrze? i co dalej?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

układ równań liniowych

Post autor: sushi »

mialas 1+2 zrobic a nie 2-1
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

układ równań liniowych

Post autor: miki999 »

Czyli jeżeli od 2. odjąć 1. wychodzi :
Nie odjęłaś, tylko dodałaś
i potem to odejmuje od trzeciego czyli:
Ups, miałem na myśli 4.


Generalnie z równaniami możesz robić co chcesz (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku), więc to jest tylko kwestia kombinowania.
abc666

układ równań liniowych

Post autor: abc666 »

To już lepiej kombinować wg schematu jak się nie widzi od razu co można zrobić.
ODPOWIEDZ