obliczanie wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nattefrost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 cze 2010, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kujawy

obliczanie wektorów

Post autor: Nattefrost »

Dane są wektory:
\(\displaystyle{ \vec{a} = \left[-1;3;2 \right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{b} = \left[2;1- \alpha;-3\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{c} = \left[2 \alpha;-1;4+ \alpha \right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{d} = \left[2;1;3 \right]}\)

1) Proszę wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha \in R}\), aby \(\displaystyle{ \vec{a} ( \vec{b} \vec{c} )= \left[1;-3;-2\right]}\)

2) Proszę obliczyć:

a)\(\displaystyle{ 2 \alpha ^{2} +3 \vec{a} \vec{d} - \vec{d} ^{2}}\)

b) \(\displaystyle{ \left| \vec{a} ^{2} \vec{d} - \vec{a} \vec{d} ^{2} \right|}\)

c) \(\displaystyle{ \left( 2 \vec{a} - \vec{d} \right) ^{2}}\)

d) \(\displaystyle{ \left( \vec{d} - \vec{a} \right) ^{2} - \left( \vec{a} +2 \vec{d} \right) ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2010, o 09:56 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [latex] i [/latex] umieszczaj tylko wyrażenia matematyczne.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

obliczanie wektorów

Post autor: miki999 »

Z czym masz problem? Zadania raczej do bardzo twórczych nie należą, więc napisz w czym rzecz.



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ