polozenie plaszczyzn

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

polozenie plaszczyzn

Post autor: okon »

\(\displaystyle{ H_{1}: 3x-my+3z=3}\)
\(\displaystyle{ H_{2}: mx-y-3z=0}\)
\(\displaystyle{ h_{3}: x+y+z=1}\)

mam zbadać wzajemne polozenie trzech plaszczyzn, w zaleznosci od parametru m. W przypadku gdy sie przecinaja wzdłuz prostej, znalezc jej rownania parametryczne.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

polozenie plaszczyzn

Post autor: BettyBoo »

Wystarczy w tym celu rozpatrzyć (przynajmniej na początek) ilość rozwiązań (i ilość parametrów w rozwiązaniach) układu złożonego z równań tych płaszczyzn w zależności od wartości \(\displaystyle{ m}\) - do tego przyda się twierdzenie Kroneckera-Capellego.

Można to też zrobić bez tego twierdzenia, sprawdzając po kolei wszystkie możliwości wzajemnego położenia (ale to dłużej potrwa).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

polozenie plaszczyzn

Post autor: okon »

czyli badac wektory po kolei?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

polozenie plaszczyzn

Post autor: BettyBoo »

Nie rozumiem co znaczy badać po kolei. Trzeba rozpatrzyć wszystkie możliwe wzajemne położenia 3 płaszczyzn w przestrzeni (jest tego trochę).

Sytuacja 1) wszystkie 3 są równoległe (są tu podprzypadki)
Sytuacja 2) dwie są do siebie równoległe, trzecia nie (tu też są podprzypadki)
Sytuacja 3) nie ma żadnej równoległości

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

polozenie plaszczyzn

Post autor: okon »

no to jak zapisać np: pierwsza sytuacje?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

polozenie plaszczyzn

Post autor: BettyBoo »

Sytuacja 1 jest możliwa, gdy wektory normalne wszystkich płaszczyzn są do siebie równoległe. No to sprawdzaj, czy istnieje taka wartość parametru, aby to było możliwe. Jeśli tak, to ustal, jak dokładnie te płaszczyzny względem siebie leżą (czy któreś się pokrywają itede itepe).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ