Znaleźć wymiar przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lolu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 mar 2009, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: Lolu »

Witam. Przygotowuje sie do egzaminu i natrafiłem na taki problem. Nie wiem jak znaleźć wymiar przestrzeni. Czy to w końcu liczba zmiennych, czy liczba współrzędnych wektora. Prosze o pomoc.

Wektory \(\displaystyle{ u, v, w}\) są liniowo nie zależne. Znaleźć wymiary przestrzeni:
\(\displaystyle{ A=lin(u+v,v+w,u+w)}\)
\(\displaystyle{ B=lin(u+w,u+2w,u+3w,u+4w)}\)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: silvaran »

Wymiar przestrzeni to ilość wektorów w bazie
Lolu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 mar 2009, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: Lolu »

Czyli wnioskuje, że trzeba znaleźć bazę i wtedy zobaczyć ile ona ma wektorów.

Ale czy może mi ktoś w tym pomóc?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: silvaran »

Sprawdź czy (u+v,v+w,u+w) jest układem liniowo niezależnym.
Jeśli z równości
\(\displaystyle{ a(u+v)+b(v+w)+c(u+w)=0}\) wynika, że \(\displaystyle{ a=b=c=0}\) to wtedy są liniowo niezależne
Lolu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 mar 2009, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: Lolu »

Tak, tylko w poleceniu zadania, jest napisane, ze te wektory są liniowo niezależne.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: silvaran »

No właśnie. Czyli ten układ (u+v,v+w,u+w) też jest liniowo niezależny czyli jest on bazą przestrzeni generowanej przez ten układ
Lolu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 mar 2009, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: Lolu »

Czyli skoro jest bazą, a ta baza ma 3 wektory (ilosc współrzędnych nieistotna), to znaczy ze rząd przestrzeni jest równy 3.

Tak?
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: silvaran »

Wymiar, nie rząd
Lolu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 mar 2009, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

Znaleźć wymiar przestrzeni

Post autor: Lolu »

Przed chwilą powtarzałem rzędy i juz tak zostało. Miało być wymiary. To dziękuje serdecznie
ODPOWIEDZ